Cum să ne apărăm copiii de prădători? Cazul băiatul de 13 ani din Utah

Cum să ne apărăm copiii de prădători? Cazul băiatul de 13 ani din Utah

Pe 27 decembrie 2022, în Statele Unite a fost emisă o alertă pentru un băiat de 13 ani din Utah, care a plecat de acasă pentru a se întâlni cu un bărbat de 26 de ani, pe care l-a cunoscut pe internet, în timp ce juca Roblox. Bărbatul avea „conversații sexuale nepotrivite” cu adolescentul și, lucru incredibil, în doar trei săptămâni de la prima conversație, tânărul adolescent a fost de acord să se întâlnească cu el. Băiatul și-a adus chiar și pașaportul conform instrucțiunilor prădătorului.

 

Ați putea presupune, ca de obicei, că băiatul provenea dintr-o familie disfuncțională, cu probleme.

Nicidecum!

Un prieten apropiat al familiei adolescentului a declarat:

El provine dintr-o familie foarte iubitoare, un mediu sigur. A fost crescut de doi părinți cu o căsnicie armonioasă. Acesta nu este unul dintre acele scenarii în care copilul încearcă să fugă dintr-o familie cu probleme. A fost manipulat de un individ care a pretins că este altcineva.”

Aceasta este de-a dreptul înspăimântător!

Realizăm că NICIUN copil nu este în siguranță!

Datorită unui lucrător dintr-o benzinărie, băiatul a fost găsit două zile mai târziu la 800 de mile de casa lui. Este înfricoșător să te gândești la ce s-a întâmplat în acele două zile. Este și mai înfricoșător să te gândești la ce s-ar fi putut întâmpla dacă acel lucrător din benzinărie nu ar fi sunat la poliție.

Acest fapt nu mai reprezintă un caz izolat sau care i se întâmplă doar „copilului altcuiva” sau copiilor din familii disfuncționale sau marginalizate!

Centrul Național pentru Exploatarea Sexuală din Statele Unite declară:

Internetul le-a permis traficanților sexuali și altor prădători să abordeze și să exploateze copiii fără ca aceștia să plece vreodată de acasă, folosind aplicații populare pe rețele sociale, cum ar fi Instagram, Snapchat și TikTok pentru a identifica, aborda și exploata copiii în spațiul online. Traficul sexual poate apărea în orice comunitate sau cartier! În orice familie!”

După cum a spus un cercetător:

Toți copiii sunt potențial expuși riscului de a fi abordați online, deoarece toți copiii folosesc în mod regulat internetul”.

Nu este niciodată prea devreme să începi o discuție cu copilul despre pericolele care îl pândesc. Discutați cu el la nivelul vârstei pe care o are!

Pe când eram copii, părinții ne-au atras atenția, mai mult sau mai puțin, asupra străinilor: să nu plecăm cu ei, să nu acceptăm daruri de la ei etc. În acele vremuri nu exista internetul și viața era mai simplă, pericolele mai puține pentru copii.

Cum ați putea porni o dicuție cu copilul?

Iată ce trebuie să punctați:

* să nu dea informații personale pe internet (numele, adresa, numele școlii, orice informații care ar putea duce la identificarea locației lor);

* poate fi periculos să interacționeze cu străini online; uneori, adulții se prezintă ca fiind copii, pentru a face rău copiilor;

* adulții care vorbesc cu copiii online, nu au intenții bune; adulții ar trebui să aibă doar prieteni adulți;

* să nu trimită niciodată nimănui fotografii nud;

* să nu se întâlnească niciodată, în viața reală, cu cineva pe care l-au cunoscut doar online;

* să vă anunțe imediat cum cineva le-a propus să se întâlnească.

Mai multe despre cum să ne apărăm copiii, într-un articol viitor.

 

 ........

Sunt Veronica Iani, scriitor și ilustrator de cărți pentru copii, iar în anul 2020 am scris prima carte din seria „Copii în siguranță”. Ea se intitulează Maia și străinul și abordează problema străinilor, dar nu numai.

De curând, am început documentarea pentru alte două cărți din colecție, în care va fi vorba despre pericolele de pe internet și pornografie. Informațiile pe care le-am găsit sunt extrem de importante. Am considerat că este nevoie să le cunoașteți. De aceea, voi publica o serie de articole scurte menite să vă ajute să vă protejați copiii, atât ca părinți, cât și ca educatori.

În cartea Maia și străinul, am plecat de la o întâmplare reală din Statele Unite. Cartea le fixează copiilor regula de a nu pleca fără să vă anunțe, oricât de aproape ar fi și cu oricine ar pleca, persoană cunoscută sau necunoscută. De asemenea, veți găsi la finalul cărții și un set de scenarii pentru care copiii trebuie să găsească modul corect în care să acționeze. Printre acestea, și un scenariu despre ce să facă atunci când un partener de joc de pe internet le propune să se întâlnească. De aici, puteți porni o discuție despre pericolele de pe internet.

 

Surse:

Amber Alert canceled after 13-year-old Layton boy found safe; suspect in custody | KSL.com - https://www.defendyoungminds.com/

 

Descoperiți și alte cărți scrise de mine!

 

 

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.