Povestea unei alegeri regretabile/ Cum ferim copiii de pericolele digitale

Povestea unei alegeri regretabile/ Cum ferim copiii de pericolele digitale

Adesea, p─ârin╚Ťii se g├óndesc c─â, dac─â restric╚Ťioneaz─â copiilor accesul la spa╚Ťiile digitale, ace╚Ötia nu vor ╚Öti cum s─â le utilizeze ca adul╚Ťi.

Cu toate acestea, este esen╚Ťial s─â ne d─âm seama c─â, dac─â le d─âm copiilor fr├óu liber ├«n lumea digital─â f─âr─â ├«ndrumare ╚Öi monitorizare, ├«nainte ca mintea lor s─â fie complet dezvoltat─â, ├«i punem ├«n pericol.

Printre pericolele digitale care îi pot prinde în capcană pe copii se numără:

  • Pornografie
  • Sexting (mesaje cu tent─â sexual─â)
  • H─âr╚Ťuirea cibernetic─â
  • Sextortion (╚Öantaj sexual)
  • Trafic de persoane┬á

Unii p─ârin╚Ťi cred c─â au copii imuni la capcanele online. Fie se g├óndesc c─â sunt copii buni, fie c─â au ├«ncredere ├«n ei. ├Äns─â, atunci c├ónd vine vorba despre expunerea la pericolele online, nu este suficient s─â fii un copil bun sau de ├«ncredere, pentru simplul motiv c─â mintea copiilor este ├«n curs de dezvoltare. Ei nu sunt suficient de preg─âti╚Ťi ca s─â ia cele mai bune decizii.

Atunci c├ónd ├«i da╚Ťi copilului dumneavoastr─â un dispozitiv cu acces la internet, nu uita╚Ťi c─â pot intra ├«n necazuri ╚Öi din gre╚Öeal─â, nu doar inten╚Ťionat.

Povestea unei alegeri regretabile

O mam─â ╚Öi-a ├«mp─ârt─â╚Öit experien╚Ťa nefericit─â ╚Öi traumatizant─â de a permite fiicei sale de 11 ani accesul nemonitorizat la dispozitive digitale, dup─â ce a descoperit con╚Ťinut alarmant pe telefonul ei, inclusiv imagini ╚Öi discu╚Ťii cu con╚Ťinut sexual:

ÔÇ×Am crezut c─â fiica mea, care are 11 ani, este diferit─â ╚Öi nu am de ce s─â m─â tem. A fost un ╚Öoc pentru mine s─â descop─âr toate acele lucruri de pe telefonul ei. A╚Öa c─â i-am luat TOATE dispozitivele ╚Öi nu le va mai primi ├«napoi. Dar ce voi face cu toat─â acea mizerie care a p─âtruns ├«n mintea ╚Öi sufletul ei? Cum o readuc pe fiica mea la inocen╚Ťa v├órstei?

Am avut ├«ncredere ├«n ea ├«n repetate r├ónduri, iar ea a g─âsit modalit─â╚Ťi de a ocoli totul. Este un copil minunat, amabil, amuzant ╚Öi inteligent. Este implicat─â ├«n mai multe sporturi/activit─â╚Ťi ╚Öi am crezut c─â va fi diferit─â, deoarece am avut ├«ntotdeauna o rela╚Ťie at├ót de bun─â ╚Öi sincer─â. Nu a fost a╚Öa ╚Öi nu ar fi trebuit niciodat─â s─â pun povara asta pe umerii ei.

Dac─â ceda╚Ťi, verifica╚Ťi telefonul ├«n fiecare zi ╚Öi spera╚Ťi c─â nu ╚Öterge lucruri. Nu merge╚Ťi pe ├«ncredere. I-am dat toate astea ├«n bra╚Ťe fiicei mele ╚Öi i-am spus "Ia-le", iar acum nu mai pot lua nimic ├«napoi. Nu repeta╚Ťi gre╚Öeala mea, v─â rog!ÔÇŁ

Aceast─â poveste eviden╚Ťiaz─â un aspect important: acordarea intimit─â╚Ťii digitale copiilor pune pe umerii lor o povar─â nejustificat─â ├«n ceea ce prive╚Öte navigarea ├«n siguran╚Ť─â pe internet. Min╚Ťile tinere nu sunt capabile s─â gestioneze ├«n mod independent complexitatea domeniului online. Numai adul╚Ťii cu cortexul prefrontal complet dezvoltat de╚Ťin instrumentele ╚Öi experien╚Ťa necesare pentru a-╚Öi ghida copiii ├«n siguran╚Ť─â prin acest peisaj. De╚Öi, chiar ╚Öi unii adul╚Ťi sunt ├«n╚Öela╚Ťi de ╚Öantaji╚Ötii sexuali din online.

Ce pute╚Ťi face?

Pe de o parte, vorbi╚Ťi-le despre pericolele din online, iar, pe de alt─â parte, utiliza╚Ťi tehnologia pentru a monitoriza dispozitivele copilului dumneavoastr─â.

Routerele casnice cu control parental sunt importante pentru monitorizarea dispozitivelor conectate la WiFi, ├«n special a celor delicate, cum ar fi televizoarele inteligente ╚Öi dispozitivele de jocuri. Acestea au adesea o op╚Ťiune de blocare a VPN-urilor, pe care copiii le folosesc uneori pentru a ocoli controalele routerului. Exist─â mai multe m─ârci, a╚Öa c─â face╚Ťi cercet─âri pentru a vedea care se potrive╚Öte nevoilor familiei dvs.

Software-ul de filtrare este un alt nivel important de protec╚Ťie pentru dispozitivele care nu sunt ├«ntotdeauna conectate la WiFi-ul de acas─â, cum ar fi telefoanele ╚Öi computerele ╚Öcolare. C├óteva op╚Ťiuni sunt Canopy, care utilizeaz─â inteligen╚Ťa artificial─â pentru a detecta ╚Öi bloca nuditatea (inclusiv cea generat─â de sine); ╚Öi Bark, care monitorizeaz─â ╚Öi alerteaz─â p─ârin╚Ťii cu privire la poten╚Ťialele pericole.

Exist─â smartphone-uri sigure care se potrivesc nevoilor copilului dumneavoastr─â. Varietatea acoper─â o gam─â larg─â de restric╚Ťii, de la permiterea doar a vorbirii ╚Öi a textului, p├ón─â la o suit─â larg─â de aplica╚Ťii, inclusiv un browser.

Nu uita╚Ťi!

Control├óndu-le dispozitivele, nu invada╚Ťi intimitatea copilului, ci ac╚Ťiona╚Ťi ca un copilot digital, ├«ndrum├óndu-i spre un viitor mai sigur ╚Öi mai securizat.

Orice lucru c─âutat, generat sau utilizat pe internet nu este privat, iar mul╚Ťi str─âini au acces la aceste informa╚Ťii. Acest lucru este cunoscut sub numele de vizibilitate digital─â, iar cu c├ót copiii ├«n╚Ťeleg mai repede acest lucru, cu at├ót mai sigure vor fi alegerile lor online.

Intimitatea digital─â este o iluzie. Monitorizarea activit─â╚Ťii lor online este necesar─â pentru a le asigura siguran╚Ťa. Nu exist─â un drept inerent la intimitate online; dac─â copiii caut─â intimitate, ei ar trebui s─â exploreze c─âi dincolo de domeniul digital, cum ar fi ╚Ťinerea unui jurnal personal sau vorbitul la telefon.

*****

Sunt Veronica Iani, scriitor ╚Öi ilustrator de c─âr╚Ťi pentru copii, iar ├«n anul 2020 am scris prima carte din seria ÔÇ×Copii ├«n siguran╚Ť─âÔÇŁ. Ea se intituleaz─â Maia ╚Öi str─âinul ╚Öi abordeaz─â problema str─âinilor, dar nu numai.

De cur├ónd, am ├«nceput documentarea pentru alte dou─â c─âr╚Ťi din colec╚Ťie, ├«n care va fi vorba despre pericolele de pe internet ╚Öi abuzuri. Informa╚Ťiile pe care le-am g─âsit sunt extrem de importante. Am considerat c─â este nevoie s─â le cunoa╚Öte╚Ťi. De aceea, voi publica o serie de articole scurte care s─â v─â ajute s─â v─â proteja╚Ťi copiii, at├ót ca p─ârin╚Ťi, c├ót ╚Öi ca educatori.

Înapoi la blog

Scrie╚Ťi un comentariu

Re╚Ťine╚Ťi: comentariile trebuie s─â fie aprobate ├«nainte de publicare.