Povestea unei alegeri regretabile/ Cum ferim copiii de pericolele digitale

Povestea unei alegeri regretabile/ Cum ferim copiii de pericolele digitale

Adesea, părinții se gândesc că, dacă restricționează copiilor accesul la spațiile digitale, aceștia nu vor ști cum să le utilizeze ca adulți.

Cu toate acestea, este esențial să ne dăm seama că, dacă le dăm copiilor frâu liber în lumea digitală fără îndrumare și monitorizare, înainte ca mintea lor să fie complet dezvoltată, îi punem în pericol.

Printre pericolele digitale care îi pot prinde în capcană pe copii se numără:

  • Pornografie
  • Sexting (mesaje cu tentă sexuală)
  • Hărțuirea cibernetică
  • Sextortion (șantaj sexual)
  • Trafic de persoane 

Unii părinți cred că au copii imuni la capcanele online. Fie se gândesc că sunt copii buni, fie că au încredere în ei. Însă, atunci când vine vorba despre expunerea la pericolele online, nu este suficient să fii un copil bun sau de încredere, pentru simplul motiv că mintea copiilor este în curs de dezvoltare. Ei nu sunt suficient de pregătiți ca să ia cele mai bune decizii.

Atunci când îi dați copilului dumneavoastră un dispozitiv cu acces la internet, nu uitați că pot intra în necazuri și din greșeală, nu doar intenționat.

Povestea unei alegeri regretabile

O mamă și-a împărtășit experiența nefericită și traumatizantă de a permite fiicei sale de 11 ani accesul nemonitorizat la dispozitive digitale, după ce a descoperit conținut alarmant pe telefonul ei, inclusiv imagini și discuții cu conținut sexual:

Am crezut că fiica mea, care are 11 ani, este diferită și nu am de ce să mă tem. A fost un șoc pentru mine să descopăr toate acele lucruri de pe telefonul ei. Așa că i-am luat TOATE dispozitivele și nu le va mai primi înapoi. Dar ce voi face cu toată acea mizerie care a pătruns în mintea și sufletul ei? Cum o readuc pe fiica mea la inocența vârstei?

Am avut încredere în ea în repetate rânduri, iar ea a găsit modalități de a ocoli totul. Este un copil minunat, amabil, amuzant și inteligent. Este implicată în mai multe sporturi/activități și am crezut că va fi diferită, deoarece am avut întotdeauna o relație atât de bună și sinceră. Nu a fost așa și nu ar fi trebuit niciodată să pun povara asta pe umerii ei.

Dacă cedați, verificați telefonul în fiecare zi și sperați că nu șterge lucruri. Nu mergeți pe încredere. I-am dat toate astea în brațe fiicei mele și i-am spus "Ia-le", iar acum nu mai pot lua nimic înapoi. Nu repetați greșeala mea, vă rog!”

Această poveste evidențiază un aspect important: acordarea intimității digitale copiilor pune pe umerii lor o povară nejustificată în ceea ce privește navigarea în siguranță pe internet. Mințile tinere nu sunt capabile să gestioneze în mod independent complexitatea domeniului online. Numai adulții cu cortexul prefrontal complet dezvoltat dețin instrumentele și experiența necesare pentru a-și ghida copiii în siguranță prin acest peisaj. Deși, chiar și unii adulți sunt înșelați de șantajiștii sexuali din online.

Ce puteți face?

Pe de o parte, vorbiți-le despre pericolele din online, iar, pe de altă parte, utilizați tehnologia pentru a monitoriza dispozitivele copilului dumneavoastră.

Routerele casnice cu control parental sunt importante pentru monitorizarea dispozitivelor conectate la WiFi, în special a celor delicate, cum ar fi televizoarele inteligente și dispozitivele de jocuri. Acestea au adesea o opțiune de blocare a VPN-urilor, pe care copiii le folosesc uneori pentru a ocoli controalele routerului. Există mai multe mărci, așa că faceți cercetări pentru a vedea care se potrivește nevoilor familiei dvs.

Software-ul de filtrare este un alt nivel important de protecție pentru dispozitivele care nu sunt întotdeauna conectate la WiFi-ul de acasă, cum ar fi telefoanele și computerele școlare. Câteva opțiuni sunt Canopy, care utilizează inteligența artificială pentru a detecta și bloca nuditatea (inclusiv cea generată de sine); și Bark, care monitorizează și alertează părinții cu privire la potențialele pericole.

Există smartphone-uri sigure care se potrivesc nevoilor copilului dumneavoastră. Varietatea acoperă o gamă largă de restricții, de la permiterea doar a vorbirii și a textului, până la o suită largă de aplicații, inclusiv un browser.

Nu uitați!

Controlându-le dispozitivele, nu invadați intimitatea copilului, ci acționați ca un copilot digital, îndrumându-i spre un viitor mai sigur și mai securizat.

Orice lucru căutat, generat sau utilizat pe internet nu este privat, iar mulți străini au acces la aceste informații. Acest lucru este cunoscut sub numele de vizibilitate digitală, iar cu cât copiii înțeleg mai repede acest lucru, cu atât mai sigure vor fi alegerile lor online.

Intimitatea digitală este o iluzie. Monitorizarea activității lor online este necesară pentru a le asigura siguranța. Nu există un drept inerent la intimitate online; dacă copiii caută intimitate, ei ar trebui să exploreze căi dincolo de domeniul digital, cum ar fi ținerea unui jurnal personal sau vorbitul la telefon.

*****

Sunt Veronica Iani, scriitor și ilustrator de cărți pentru copii, iar în anul 2020 am scris prima carte din seria „Copii în siguranță”. Ea se intitulează Maia și străinul și abordează problema străinilor, dar nu numai.

De curând, am început documentarea pentru alte două cărți din colecție, în care va fi vorba despre pericolele de pe internet și abuzuri. Informațiile pe care le-am găsit sunt extrem de importante. Am considerat că este nevoie să le cunoașteți. De aceea, voi publica o serie de articole scurte care să vă ajute să vă protejați copiii, atât ca părinți, cât și ca educatori.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.